Öppet hus
Välkommen på öppet hus den 7 december kl. 11.00-14.00!
Våra elever kommer att guida dig genom våra lokaler där kommer du att få träffa alla våra fantastiska lärare och lära dig mer om de kurser vi erbjuder.
Du kan redan nu förbereda dig genom vårt digitala öppna hus här nedanför. Vi finns också alltid på Facebook och Instagram. Följ oss där för vidare uppdateringar från skolan och undervisningen.
Vill du att vi ringer upp dig?
Se även
Rundtur på skolan
Varmt välkommen till Mälardalens Tekniska Gymnasium och vårt digitala öppet hus. Nu kommer vi att ta med dig på en guidad tur genom skolan. Våra elever och lärare berättar om utbildningen och kurserna man läser hos oss samt hur en skoldag ser ut.
I denna film kommer jag att berätta mer om hur undervisningen går till och vad vi gör i kurserna.
Här får man som elev lära sig hur en industrirobot fungerar och även grundläggande programmering i ett programspråk som heter Rapid. Det som är roligast med robotkursen är att det går snabbt att komma igång, redan efter 30 minuter kan man testköra roboten manuellt och senare samma dag har man gjort sitt första robotprogram utan några förkunskaper. Undervisningen sker genom korta teoretiska genomgångar, mycket praktisk övning i grupper om två och två eller ensam med möjlighet att ställa frågor när som helst.
Robotar används av våra ägarföretag i väldigt många applikationer bl.a. för montering, packning, svetsning och målning. Under praktikperioderna kommer man garanterat att komma i kontakt med dem.
Här lär vi oss att programmera och tillverka olika typer av detaljer med hjälp av en fräsmaskin. På CNC-fräs läser alla elever Datorstyrd produktion 1 och 2 under de första två åren på skolan. När eleverna sedan i årskurs tre ska välja specialisering kan de välja att läsa Datorstyrd produktion 3 och 4 samt Cad/Cam.
De elever som vill får också möjligheten att tävla i CNC och får därmed chansen att tävla både nationellt och internationellt.
I filmen berättar Viktor vad han tycker om kursen Datorstyrd produktion 3.
Kursen heter Produktionsutrustning 3 och här lär du dig att svarva. Det går fort att lära sig och eleverna utvecklas snabbt under kursens gång. Inga förkunskaper krävs.
Under kursen är det en lärare per sex stycken elever och alla elever har en egen maskin att jobba i.
Kursen är uppdelad i två veckor som är förlagda under de första två åren i utbildningen. Utifrån elevinflytandet i kursen svarvar vi bara detaljer som ”blir något”, så i slutändan har eleven svarvat en hammare och en gäddpräst, något man kan ta med hem. Vi jobbar både praktiskt och teoretiskt, individuellt och i grupp, för att nå alla kunskapsmål.
Hoppas att vi ses här på svarv nästa termin!
I filmen berättar Jakob vad han tycker om kursen Produktionsutrustning 3.
Datorstyrd produktion 1 och 2 är de i särklass roligaste verkstadskurserna som alla elever på skolan läser, om ni frågar mig.
Undervisningen bedrivs i små grupper med en lärare per sex elever. Vi varvar praktiskt individuellt arbete i moderna maskiner med teoretiska diskussioner och genomgångar i klassrum. Du lär dig dokumentera och utvärdera ditt eget arbete som du utför i en egen maskin. Kurserna fördelas lika mellan svarvning och fräsning. Under totalt fyra veckor i årskurs 1 och 2 får du lära dig grunderna i att hantera CNC-maskiner på ett säkert sätt och hur de programmeras till att bearbeta detaljer efter en ritning.
Om du efter dessa veckor tycker att datorstyrd produktion är den roligaste verkstadskursen på skolan kan du välja specialisering Produktions- och bearbetningsteknik till årskurs 3. Då får du möjlighet att på ett kreativt sätt fördjupa dig ytterligare lite mer i ämnet, upp till sex veckor i Datorstyrd produktion 3 och 4 samt Cad/Cam.
I filmen berättar Jesper vad han tycker om kursen Datorstyrd produktion 2.
Produktionsutrustning 1 är introduktionen och grunden till de övriga verkstadskurserna. Här kommer man under en vecka få lära sig att mäta, läsa och tillverka enligt ritning. Vi lär eleverna använda enklare verktyg som skjutmått, filar och ritsnål. Eleverna lär sig även använda maskiner samt namnen på dessa, t.ex. pelarborr, bläster och slipmaskiner. Som avslutning på kursen får eleverna skapa sin egen examination där de designar, skapar en ritning och tillverkar sin produkt. Det finns även möjlighet att göra sin egna grill.
Hoppas vi ses i höst!
I filmen berättar Sophie vad hon tycker om kursen Produktionsutrustning 1.
I svetskurserna provar vi att svetsa med de fyra vanligaste svetsmetoderna. Gassvetsning bygger på att man värmer upp materialet med en brinnande gas bestående av acetylen och syre så att det börjar smälta.
I filmen berättar Viktor vad han tycker om kursen Svets grund.
I svetskurserna provar vi att svetsa med dom fyra vanligaste svetsmetoderna. MMA-svetsning är en svetsmetod utan gas. Metoden bygger på en kortslutning mellan plus och minus och då bildas en ljusbåge som smälter materialet. Ljuset som bildas är väldigt starkt. Därför använder vi skyddsutrustning som svetshjälm, svetshandskar och heltäckande kläder som jacka och byxor.
I filmen berättar Mira vad hon tycker om kursen Svets grund.
Denna kurs läser alla elever i årskurs 1 och det är ett verkstadsämne som eleverna uppskattar väldigt mycket.
Mekatronik är en hopskrivning av mekanik och elektronik. I denna kurs ger vi eleverna förutsättningar att utvecklas inom flera områden såsom förmågan att planera ett mekatroniskt system från ”tomt” bord till ett färdigt projekt. Då får eleven kunskaper om bl.a. mekanisk struktur och förståelse för hur man kan programmera samt förmågan att använda t.ex. manualer.
I filmen ser ni ett exempel på ett sådant färdigt projekt. I filmen berättar Rebecca vad hon tycker om kursen Mekatronik 1.
Hej och välkomna!
Lärare i samhällskunskap, historia och religion på Mälardalens Tekniska Gymnasium.
12 skäl att söka till oss
Det finns många skäl att söka till oss, tycker vi såklart! Nedan har vi samlat 10 skäl som elever redan från start satte ord på. Det finns naturligtvis många fler skäl, för vem vill inte gå på en skola där man får både frukost och lunch samt har ett väl fungerade elevråd?
1. Stark koppling till näringslivet
2. Garanterat jobb efter utbildningen
3. En väg in, flera vägar ut
4. Du kan läsa vidare på högskola
5. Studiebonus
6. Praktik som är på riktigt och betald sommarpraktik
7. Tydligt fokus på teknik
8.Studier mitt i verkligheten
9. De bästa lärarna
10. Det bästa klimatet
11. Frukost och lunch
12. Inflytande genom elevrådet
Presentationer av kurser
Eleverna på Mälardalens Tekniska Gymnasium läser upp till 4000 poäng på tre år vilket ger alla dubbel kompetens i form av yrkeskompetens och högskolebehörighet.
Titta gärna på filmerna där elever och lärare berättar om några av dess kurser samt vad de tycker om utbildningen.
En bred teknisk grund – och behörighet till högskolestudier. Första året hos oss bygger på att eleverna ska få en så bred bas som möjligt, oavsett om de vill börja jobba direkt efter gymnasiet eller om de vill studera vidare.
Fördjupning – med stark koppling till näringslivet. Under andra året får eleverna fördjupa sina kunskaper och skapa de bästa förutsättningarna inför framtida arbeten och studier.
Under tredje året får eleverna specialisera sig på de ämnen som de brinner för. Eleverna kan välja mellan:
* produktions- och bearbetningsteknik
* underhåll mekanik
* underhåll automation
* design- och produktionsutveckling.
Praktik på Scania, AstraZeneca och Telge
Våra ägare Scania och AstraZeneca
Skolans mål är att utbilda ambitiösa, nyfikna och yrkesskickliga medarbetare. Vi vill att du ska vara med och utveckla våra grundarföretags processer och produkter så att de kan behålla den världsledande ställning de redan har. Två starka företag skapar en stabil och långsiktig verksamhet, vilket visar sig i de fördelar vi kan erbjuda dig.
Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med sina partners och kunder driver de omställningen till ett hållbart transportsystem. Scania grundades 1891 och är idag verksamt i fler än 100 länder och har cirka 52 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Tillverkning sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktionscentrum i Afrika, Asien och Eurasien. Scania är en del av TRATON SE.
AstraZeneca är ett globalt, innovativt bioläkemedelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel. Koncernen finns i över 100 länder och har cirka 57 000 anställda.
Vår samarbetspartner Telge
Mer information
Vi är inte längre en ny skola. Vi har funnits sedan 2012 och från och med att första årskullen gick ut 2015 har vi släppt ut 72 elever varje år. De allra flesta elever påbörjar direkt sin anställning på Scania eller AstraZeneca, några gör GMU-tjänstgöring eller fortsätter till universitet/högskola.
100 % av våra elever har tagit gymnasieexamen och samtliga elever har gjort det med dubbel kompetens från både Teknikprogrammet och Industritekniska programmet.
Så här sa våra ägarföretag om den första årskullen som gick ut från vår skola , samma sak gäller fortfarande: